1 - Otobüs yaklaşırken, bisikletinizi yüklemeye hazır pozisyona getirin. Duran otobüsün önüne adım atmadan önce şoförü uyarın, sürücünün sizin bisiklet yüklemek istediğinizi anladığından emin olun.
2 - Bisiklet taşıma aparatı tamamen boş ve kapalı durumdaysa, aparatın açma tutamağını sıkıp aparatı aşağı indirin.
3- Otobüse en yakın olan bisiklet rafını kullanın.
4 - Her rafta ön tekerlek yerleşim yeri, sabitleme düzeneğinin olduğu taraftır. Bisikletinizi ön tekerleği bu yere gelecek şekilde çevirin ve otobüse paralel olarak kaldırıp tekerlekleri boşluklara yerleştirin.
5 - Tekerlek sabitleme düzeneğinin topuzu bisiklet rafının ön tekerleğini koyduğunuz yerindedir. Bisikletiniz iç rafta ise topuzu saat yönünde, dış rafta ise saat yönünün tersine çevirerek sabitleme kolunu bisikletin ön tekerleğine dayayın.
Bisikletimi Askıdan Nasıl Alırım?
1 - Otobüsten ineceğiniz zaman ön kapıya yaklaşın, şoföre bisikletinizi alacağınızı bildirin ve ön kapıdan çıkış yapın. Sürücünün sizi gördüğünden emin oluncaya kadar asla aracın önüne adım atmayın.
2 - Bisikletinizi sabitleyen kolu açın ve bisikletinizi alın.
3 - Eğer bisiklet taşıma aparatı tamamen boş ise aparatın tutamağını sıkıp aparatı kaldırın ve kapatın.
4 - Otobüsün yanaştığı kaldırıma çıkın ve asla aracın önünden yolun karşısına geçmeye çalışmayın.
Dikkat Edilecek Hususlar ve Ana İlkeler
a) Otobüs gelmeden önce bisikletin sepet gibi yükleme düzenini bozacak ve otobüs sürücüsünün görüşünü engelleyecek yüksekliğe erişen eklentileri ile suluk pompa vb. düşebilecek parçaları çıkarılacaktır.
b) Bisikletinizi yanınızda tutun ve otobüs durmadan kaldırımdan inmeyiniz.
c) Bisikletin aparata yüklenmesi, güvene alınması ve çıkarılmasından bisiklet sahibi yolcu sorumludur.
ç) Bisikletler taşıma aparatına kilitlenemez. Eğer bisikletinizin güvenliğini arttırmak isterseniz, bisikletin ön tekerini, bisiklet çatısına otobüs gelmeden önce kilitleyiniz.
d) Bisiklet taşıma aparatları iki bisiklet kapasitelidir ve aparatlara yalnız tek kişilik iki tekerlekli bisikletler yüklenebilir. İçten yanmalı ya da elektrikli motora sahip taşıtlar ile 16 inçten küçük tekerleklere sahip bisikletlerin aparatlara yüklenmesine izin verilmemektedir.
e) ESHOT Genel Müdürlüğü, ihmalinin olduğu durumlar ve aracının kusurlu olduğu kazalar hariç hasarlı bisiklet veya bisiklete ait eşyalardan sorumlu tutulamaz. Yüklenmesi ve alınması esnasında meydana gelen hırsızlık, hasar veya yaralanmadan tek sorumlu bisiklet sahibi yolcudur.
f) Araçtan inmeden önce, ön kapıya yanaşıp şoföre otobüste bisikletiniz olduğunu söyleyiniz.
g) Bisiklet aparatı boşaldığında aparatı kaldırıp kapalı konuma getiriniz.
* İdareye ait otobüslerde bisikletlerimizle seyahat etmek isteyen yolcularımız yukarıda belirtilen kurallara uymayı kabul etmiş sayılır.